Alexander Techniek is een praktische methode om moeiteloos en vrij te leren bewegen, en pijn te voorkomen en te verlichten. De methode werd al aan het einde van de 19de eeuw ontwikkeld door de Australiaan Matthias Alexander. 

Vandaag passen meer en meer mensen de Alexander Techniek (AT) toe voor lichamelijke aandoeningen door overbelasting of slechte houding. AT is  aangewezen bij nek- en rugklachten, vermoeidheid, concentratieverlies, ademhalingsklachten, burn-out en (sport)blessures.

Ons lichaam beschikt van nature over een moeiteloos coƶrdinatie-mechanisme, maar door ondoelmatige en meestal onbewuste spanningspatronen kan dit uit balans raken. Dankzij de Alexander Techniek kan je onnodige (spier)spanning herkennen en loslaten. Samen met een leraar oefen je in het gewaarworden van jezelf. Je wordt bewuster van je denken, je motoriek en je ademhaling. Daardoor ontstaat er meer keuzevrijheid over hoe en op welke manier je jezelf aanstuurt. Het herstellen van de natuurlijke balans tussen hoofd en ruggengraat is hierbij het uitgangspunt: ontspanning in deze lichaamszone zorgt immers voor een efficiƫnter gebruik van je hele lichaam.

De vaardigheden die je leert, hebben niet alleen een positief effect op je lichaamshouding, maar ook op allerlei aanverwante zaken, zoals een hogere mentale alertheid, makkelijker spreken in het openbaar en een betere nachtrust. De Alexander Techniek dankt veel van zijn populariteit aan het therapeutisch effect van de methode: je bent beter in balans waardoor je in staat bent om maximaal gebruik te maken van je eigen kracht. Alexander Techniek vormt zo een uitstekende basis voor elke fysieke en mentale activiteit.